Verrassingsavond met Frénk en Frencken

Home / Nieuws / Verrassingsavond met Frénk en Frencken

22-3-2018 | Wat taal allemaal met je kan doen

Op de jaarlijkse slotavond traden schrijver/journalist Frénk van der Linden en zangeres Mylou Frencken op voor een volle zaal. Mylou Frencken schrijft al haar liedjes zelf en er zitten zulke juweeltjes tussen dat je je afvraagt, waarom je ze zo weinig hoort. Dat vonden Mylou en Frénk ook en daarom besloten ze er meer mee het land in te gaan. De SLD bood ze graag een podium en dus stonden ze donderdagavond 22 maart in Vanslag te Borger. Het stel staat bekend om zijn ontroerende liedjes, grappige anekdotes, pesterige vragen en onthullende verhalen.

Het openingslied over mannen met griep, die zich natuurlijk vreselijk aanstellen, was voor de mannen behoorlijk pesterig, maar voor de vrouwen, die uiteraard weer zeer zwaar oververtegenwoordigd waren, was de bezongen situatie zo te merken heel herkenbaar. Het was de aftrap van een heerlijke avond, waarin twee kanten van de taal: de journalistieke en de artistieke, centraal stonden. Soms was het komisch, bijvoorbeeld toen van der Linden vertelde hoe André Hazes tijdens een interview zijn zweetlucht probeerde weg te werken met een grote fles reukwater en hoe hij daarna de interviewer ook diezelfde fles aanbood alsof het om goede cognac ging. Het ging er vooral om, hoe je met taal kunt doordringen tot iemands ziel en ook hoe de ander zijn ziel voor jou kan afsluiten. De ziel van de toehoorders werd vol getroffen toen Mylou Frencken het lied “En niemand wist dat het wegwaaien zou” zong. Alle aanwezigen hebben natuurlijk wel perioden in hun leven gekend, waarin ze gelukkig waren met de kleine dagelijkse dingen en iedereen besefte, dat zo’n levensfase je zomaar kan ontglippen. Geraakt werden we ook door het slotlied, dat genomineerd is voor de Annie M.G. Schmidtprijs, “Ze zijn weer thuis”. Hierin werd bezongen hoe onuitstaanbaar kinderen zijn, die, nadat ze een aantal jaren uit huis zijn geweest, weer een tijdje(een week, twee, vier of acht weken) thuis komen wonen. Deze uitsmijter was eerder hilarisch dan ontroerend. Wat taal allemaal met je kan doen.

Iedereen ging zichtbaar met een goed gevoel naar huis. Dikwijls ook met een bundel interviews met Frencken of Frénk, die ze graag wilden signeren.