12 februari: Boomker trakteert deelnemers Literatuurclubs op lezing van schrijfster Forugh Karimi

Home / Agenda / 12 februari: Boomker trakteert deelnemers Literatuurclubs op lezing van schrijfster Forugh Karimi
12 februari: Boomker trakteert deelnemers Literatuurclubs op lezing van schrijfster Forugh Karimi

17-1-2023 | Op zondag 12 februari organiseert Boomker Boeken een speciale bijeenkomst voor deelnemers van de Literatuurclubs Drenthe! Schrijfster Forugh Karimi vertelt vanaf 15.00 uur over haar vorig jaar lovend ontvangen debuutroman De moeders van Mahipar en hoe ze ertoe gekomen is dit boek te schrijven.
Een tipje van de sluier: Karimi is ervan overtuigd dat het helend is om verhalen te vertellen én te beluisteren, om verhalen te schrijven én te lezen. En ze spreekt uit ruime ervaring. Op 25-jarige leeftijd ontvluchtte de hoogzwangere Karimi Afghanistan. Na een studie geneeskunde in Amsterdam werkt ze inmiddels als psychiater en psychotherapeut in haar eigen praktijk in Den Bosch.
Ze publiceerde eerder verhalen en essays in zowel het Nederlands als het Farsi en vertaalde onder andere werk van Joost Zwagerman en Martinus Nijhoff. Sinds vorige zomer is zij lid van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren van de Taalunie.  

In het radioprogramma De Taalstaat van Frits Spits vertelde ze eind vorig jaar hoe het schrijven aan haar bleef trekken ondanks haar drukke bestaan als psychiater: ‘Ik ben heel vaak begonnen met een roman, maar elke keer liep ik vast. En dan was de vakantie voorbij en moest ik weer werken. Tot ik begin 2020 de vijftig zag naderen en dacht: nu of nooit. Ik heb mijn promotieonderzoek afgezegd, ben een dag minder gaan werken en ben begonnen. Ik had een heel diepe en intrinsieke motivatie om te schrijven, het was een groot verlangen, een droom. Mijn ouders hebben mijn broers, zus en mij veel liefde en vertrouwen gegeven. Dat heeft ervoor gezorgd dat we genoeg weerbaarheid hadden om de oorlog te overleven, maar heeft me ook de moed en het geloof gegeven om deze roman te schrijven.’

Ook hoopt ze met haar boek de vooroordelen over Afghanen weg te nemen. Mensen denken bij Afghanen meteen aan grotbewoners of terroristen, terwijl een groot deel van die bevolking hoog is opgeleid: ‘Afghanen verdienen een meer genuanceerd gezicht. Identiteit is niet eenduidig, alle mensen, ook in Afghanistan, hebben een gelaagde identiteit. Niemand is alleen maar slecht of goed, niets is alleen maar zwart-wit.’

In De moeders van Mahipar vertelt Karimi het verhaal van een Afghaanse vluchteling die in Nederland een nieuw leven opbouwt. Ramín Sam Manzel (34) werkt als radioloog als hij op een dag thuiskomt van zijn avonddienst en zijn vrouw Saráh aantreft in een plas bloed. Ze is neergestoken en de verdachte is voortvluchtig. Ramín is op zijn derde samen met zijn moeder Lolo als vluchteling naar Nederland gekomen, maar Lolo wil hem niets vertellen over zijn afkomst. Toch komt Ramín beetje bij beetje meer te weten. Maar pas als Saráh zijn moeders dagboeken voor hem vertaalt, valt alles op z’n plek. En dan wordt ook duidelijk wie de dader is van de aanslag op Saráh. De drie hoofdpersonen in deze roman nemen de lezer mee in een zeer bewogen familiegeschiedenis, maar bovenal is De moeders van Mahipar een ode aan de sterke vrouw.

De lezing begint om 15.00 uur op zondag 12 februari en de entree is voor deelnemers van de Stichting Literatuurclubs Drenthe gratis. Wil je erbij zijn? Meld je dan aan via deze link. Het adres van Boomker Boeken: Raadhuisplein 7 in Haren.